top of page
Søg

Terapi mod kræft og kemokure: Når livet er hårdest, så går Bente i haven

Bente Busk Kjær graver, planter og klipper hver dag året rundt i sin have. Helt frivilligt og med smil på læben. Det er nemlig i haven, hun genvinder sine kræfter.

Den pensionerede sygeplejerske Bente Busk Kjær fra Viborg elsker sin 1.000 kvadratmeter store parcelhus-have. Den er hendes frirum, og det er her, hun kommer til hægterne, når hun har fået endnu en omgang kemoterapi.


For 12 år siden blev viborgenseren ramt af uhelbredelig ovariekræft, og siden har hun været igennem fem kemokure. Hver gang har haven været hendes store trøst.

- Så snart jeg er kommet igennem de første par dage efter kemoen, har jeg været ude i haven og lave noget. Nogle gange kan jeg kun holde til en time ad gangen. Så gå jeg ind og hviler og så ud igen senere. Det har virkelig været terapi for mig, og det der har gjort, at jeg synes, det har været til at komme igennem, fortæller Bente Busk Kjær.

Hendes seneste kur blev afsluttet i marts.

Blomstrer op igen

Bente Busk Kjær lægger ikke skjul på, at der har været dage, hvor hun har ligget i sengen og grædt, fordi hun har haft det så dårligt og har syntes, det er urimeligt, at kræften bliver ved med at vende tilbage forskellige steder i hendes krop. Alligevel har hun takket nej til psykologhjælp.

"Blomster og planterne gror. De folder sig ud hvert år og bliver større og stærkere i farverne. Når jeg har været nede, så har det været det samme. Så blomstrer jeg op igen." - Bente Busk Kjær

- Det har været min medicin at få lov til bare at tulle rundt i min have.  Det er på den måde, jeg rejser mig hver gang og kommer videre.

Hun sammenligner sin egen situation med årets cyklus i haven.

- Blomster og planterne gror. De folder sig ud hvert år og bliver større og stærkere i farverne. Når jeg har været nede, så har det været det samme. Så blomstrer jeg op igen, når jeg er kommet på den anden side af kemobehandlingen, siger hun.


Ser fremad

Bente Busk Kjærs have er en blanding af sjældne planter, klippede buske og træer, stenbede, køkkenhave og drivhus.  I en ende af haven står flere meter lange kasser med plantebørn, der alle er aflæggere fra hendes egne planter.

Selvom kræften har givet hende føleforstyrrelser i både fødder og hænder, ligger hun på knæ med sin lille pincet og trækker små aflæggere op af jorden, som så får fine vækstbetingelser i en potte med jord, hun selv blander.

Hendes have rummer også mange varianter af grøn. En farve, der giver hende håb og også malet hendes psyke.

- Det er og har altid været min filosofi at se fremad. Når først kemoens bivirkninger er ovre, så skubber jeg min sygdom i baggrunden, og så skal jeg videre, siger hun.


29 visninger0 kommentarer
bottom of page